Stoere papa's, stoere jongens - Over emoties in het leven van 'de man'

Stoere Papa's, Stoere Jongens, Stoere Partners = Scheiding?

De Balans tussen Mannelijk en Vrouwelijk

Als therapeut en moeder zie ik het keer op keer: mannen die moeite hebben met het uiten van hun gevoelens. Dit heeft niet alleen impact op henzelf, maar ook op hun partners, kinderen, en zelfs hun zussen. Hoe vaak hoor ik niet van vrouwen dat ze een steunende partner missen, iemand die echt luistert en een schouder biedt om op uit te huilen. We willen allemaal een partner die ons steunt op alle fronten, ook emotioneel. Maar kunnen we ons echt verbinden met iemand als we onze emoties niet kunnen delen? Als we niet het gevoel hebben dat de ander ons ziet, onze pijn, verdriet en angst erkent?

 

Wat voor een Man Willen We Naast Ons Hebben?

De meeste vrouwen willen naast een stoere man ook een tedere partner. Iemand die krachtig en daadkrachtig is, maar ook in staat is zijn emoties te tonen en te delen. Een ÉCHTE STOERE MAN. Een man die zijn kwetsbaarheid durft te laten zien. Want laten we eerlijk zijn: om je echt kwetsbaar op te stellen, heb je moed nodig. Echte kracht zit in het durven laten zien van je gevoelens.

© <a href='https://nl.123rf.com/profile_rawpixel'>rawpixel</a>, <a href='https://www.123rf.com/free-images/'>123RF Free Images</a>

jij creëert de toekomstige man 

Als ouders hebben we de taak om onze zonen te leren dat het tonen van emoties niet alleen toegestaan is, maar ook essentieel is voor hun persoonlijke ontwikkeling en relaties. Het begint bij ons eigen voorbeeld. Laten we onze zonen leren dat het oké is om verdrietig te zijn, om te huilen, om angst en vreugde te tonen. Laten we hen zien dat emoties tonen belangrijk is en dat het hen niet minder stoer maakt, maar juist moediger.

mijn ervaring als Therapeut

In mijn praktijk zie ik vooral jongens en later mannen die moeite hebben om over hun emoties te praten of ze überhaupt te uiten. Onder het uiten van emoties ligt nog een andere laag: ze opmerken. Vaak zijn mannen (maar echt niet alleen mannen, dat moet gezegd) zo uit contact met hun gevoelens, dat ze simpelweg het idee hebben dat ze niet geraakt kunnen worden. Totdat er een ingrijpende gebeurtenis hun leven binnenwandelt of dendert en ze uit balans wordt geblazen.

Het beeld dat we van mannen hebben is misschien wat verouderd. De stoere, zwijgzame man die alles aankan zonder een traan te laten. Maar dit stereotype helpt ons niet verder. Integendeel, het zorgt vaak voor afstand in relaties. Ik heb meerdere keren gezien dat het gebrek aan emotionele verbinding een belangrijke reden was voor scheiding. Partners kunnen zich niet voldoende met elkaar verbinden op emotioneel niveau en dit creëert een kloof die moeilijk te overbruggen is.

Een oproep aan alle lieve papa's

Ik druk jullie, lieve papa's, op het hart, lieve mannen, om nu, voordat een ingrijpende gebeurtenis je ertoe dwingt, weer in contact te komen met je voelen, je emoties. Simpelweg door de eerste stap te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een gespreksknuffel om op speelse wijze iedere dag even stil te staan bij emoties. Gewoon één kaartje per dag. Maar ook door jezelf bewust te worden dat je het anders wilt en dus gaat doen. Jij hebt de regie om je emoties meer plek in je leven te geven. Jij bepaalt dat zelf, jij bent degene die het om kan buigen. Door erin te geloven dat je het kunt. Hoe sterker jij er zelf in gelooft, hoe dichterbij dat beeld bij de werkelijkheid komt.

Lieve Vrouwen, Help Mee

Lieve vrouwen, geef je man de tijd en de ruimte en nodig hem op liefdevolle wijze uit om deel te nemen aan het praten over emoties. Gezamenlijke gesprekken aan de keukentafel met Sloompje Slak tussen jullie in, waarbij iedereen één kaartje pakt en beantwoordt, is een simpele en veilige manier om samen een begin te maken en emoties meer plek te geven in jullie leven en gezin.

 

Een Pleidooi voor Emotionele Openheid

De Rol van Ouders, opvoeders en leraren

Lieve ouders, opvoeders en leraren van Nederland, voed onze jongens op met openheid in emoties. Laat hen zien en leer hen dat emoties tonen niet alleen mag, maar ook belangrijk is. Toon je eigen emoties en geef het goede voorbeeld. Wees een rolmodel in hoe je omgaat met gevoelens en hoe je die deelt met anderen. Dit geldt niet alleen voor thuis, maar ook op school. Als leerkracht heb je een belangrijke rol in het emotioneel opvoeden van kinderen. Laat je eigen emoties zien in plaats van een stoer masker op te zetten.

Laten we samen werken aan een samenleving waarin jongens opgroeien tot mannen die hun emoties durven tonen. Dit gaat niet alleen op voor heteroseksuele relaties, maar ook voor homoseksuele stellen, waar vaak de een meer 'mannelijke' en de ander meer 'vrouwelijke' trekken heeft. Het gaat om een balans tussen daadkracht, ratio en het vermogen om te voelen, invoelen en luisteren.

Laten we onze kinderen leren dat het delen van emoties een teken van kracht is. Dat begint bij ons als ouders en opvoeders. Wat voor voorbeeld ben jij? Toon jij je eigen emoties? Of draag je een stoer masker? Laten we onze zonen opvoeden tot tedere en stoere papa's. Zodat zij later hun partners kunnen steunen op alle fronten, ook emotioneel.